· By Mattias Forsgren

Lustans Lakejer släpper tonsatt jul-bikt med hopp om en strimma ljus efter mörka tider

När vi nu närmar oss den mörkaste perioden på året ger Lustans Lakejer sin tolkning av en julsång, eller kanske snarare en psalm. ”Passera Denna (Stilla) Natt” delar titel med Johan Kindes självbiografiska roman från 2013 och liksom den är det en sorts bikt, den här gången tonsatt. De bär båda förhoppningen att det efter mörkret ska finnas åtminstone en strimma ljus och hopp.
”Passera Denna Natt” är Lustans Lakejers sjätte singel från deras senaste album ”Mörk Materia” som släpptes i september och har hyllats av såväl en unison presskår som bandets trogna fans. Mörk Materia är bandets åttonde album och gavs ut i samarbete med den oberoende niche-labeln Icons Creating Evil Art. Albumet är producerat av Jan Lundkvist och framförs av Johan Kinde, Christer Hellman, Tom Wolgers, Anders Ericson, Julian Brandt och Fredrik Hermansson.
Johan Kinde berättar om processen: ”Mörk Materia skapades under en period av extrem kreativitet, jag komponerade och skrev större delen av albumet inom loppet av en månad. Så snabbt kunde jag inte skriva ens i tonåren.”
Lustans Lakejer slog igenom 1981 med albumet "Uppdrag i Genève" som skildrade en glamorös tillvaro av dekadent skörlevnad på eleganta nattklubbar, med texter om förlorad kärlek och priset man betalar för detta liv.
Kinde berättar vidare: ”Vi har alltid strävat efter att göra musik och texter som väcker känslor och beskriver hur människans svagheter och djupaste begär befinner sig i en ständig kamp med den rena och obefläckade kärleken. Vi försöker att skapa konst som inte väjer för att skildra mörkret inom oss alla.”
TURNÉ:
Sundsvall 9/12 (Stadshuset)
Umeå 10/12 (Droskan)
Stockholm 14/12 (Vasateatern)
Göteborg 16/12 (Brewhouse Arena)
Malmö 17/12 (Plan B)
LABEL CONTACT

Anna Lindholm
Icons Creating Evil Art
Råsundavägen 73, Solna
Sweden

anna@icea.se