· By Mattias Forsgren

Loreley (2023) Ny singel från Lustans Lakejer Släpps 25 augusti på Icons Creating Evil Art

”Loreley” släpptes ursprungligen 1984 på Lustans Lakejers engelskspråkiga album ”Lustavision”. Nu har bandet spelat in den igen på svenska i ett modernare arrangemang. Sedan den ursprungliga versionen gavs ut har textförfattaren Johan Kinde gått igenom betydligt mer här i livet – både ljuvliga och smärtsamma saker – så den nya texten har flera självupplevda inslag.
“Loreley” är inspirerad av sägnen om flickan som i förtvivlan över att ha blivit sviken av sin älskare dränker sig i floden Rhen. Allt sedan dess sägs det att hon med sin ljuvligt vackra sång lockar sjömän till sin död genom att gå på grund på reven vid klippan som delar hennes namn.
– "I min text är det en högst levande kvinna som har lockat mig i fördärvet genom att få mig att bli kär i henne, men om det har skett på grund av hennes vackra sång eller andra förtjänster får lyssnaren avgöra själv", berättar Johan Kinde och fortsätter:
– ”Loreley var den första sång jag någonsin skrev på piano, och det gjorde jag faktiskt redan 1983 hemma hos min dåvarande flickväns föräldrar. De hade ett gammalt, rätt ostämt piano som jag inte kan minnas att någon annan än jag spelade på och eftersom jag fram till dess endast hade skrivit mina låtar på gitarr är jag fortfarande stolt över denna komposition."
”Loreley” släpps 25 augusti och ingår på Lustans Lakejers kommande album ”Mörk Materia Deluxe” som förutom originalets elva låtar innehåller ytterligare elva spår. Bland dessa kan nämnas bandets hyllade coverversioner på ”Rialto” och ”Sakta vi gå genom stan”, remixar av Red Cell, Julian Brandt och Moist samt singel-b-sidorna ”Trubbel i Teheran” och ”Tiggarkvinnans Kyss”.
Lustans Lakejer består 2023 av:
Johan Kinde: sång, gitarr
Christer Hellman: trummor
Anders Ericson: gitarr, kör
Julian Brandt: bas, kör
Fredrik Helander: synthesizer, kör
Fredrik Hermansson: piano, synthesizer

Vill du veta mer eller har frågor?
LABEL CONTACT

Carl-Marcus Gidlöf
HEAD OF THE SNAKE

Icons Creating Evil Art
Råsundavägen 73, Solna
Sweden

cmg@icea.se